Kullanılmış Kahve Telvesi İle Neler Yapılabilir ?

13-03-2024 13:56
Kullanılmış Kahve Telvesi İle Neler Yapılabilir ?

Kahve tükettikten sonra çekirdeklerden geriye kalan toz halindeki kahve artığı ‘kahve telvesi’ olarak adlandırılır. Kahvenin neredeyse tüm demlenme şeklinden sonra geride telve kalmaktadır. Türk kahvesinde fincanın alt kısmında kalan telve diğer kahve hazırlama biçimlerinde makine haznesi, filtre kağıdı, demleme aracı ekipmanı vs. içerisinde kalmaktadır. Özellikle cilt bakımı için önemli kullanımları olan bu telveyi değerlendirmek isteyenler için bu içeriğimizde kahve telvesi ile neler yapabileceğinizi açıklayacağız. 

Selülitlere Karşı Faydaları 

Kahve telvesi selülitlerle savaşan harika bir malzemedir. İçerdiği antioksidanlar ile cildinizdeki selülitleri gidermek için telveyle birlikte cildinizi fırçalayabilir veya masaj yapabilirsiniz. Ancak yüzünüzü tahriş edebileceği için yüz bölgesinde kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.

Cildi hassas olanlar ise çeşitli cilt bakım ürünlerinin içerisine karıştırarak veya çok sert hareketlerden kaçınarak telveyi problemli bölgeye uygulayabilir. 

Kahveyi düzenli ve sağlıklı tüketim şekliyle içmek de vücudunuzda selülitleri gidermeye yardımcı olur. Bu durumda telve ve tüketim ile birlikte selülitlerinize karşı etkili bir savaş başlatmış olursunuz. 

Kahve Telvesi ile Cilt Bakımı

Kahve telvesinin içerdiği birçok faydalı bileşen cilt üzerinde olumlu etkiler açığa çıkarır. Tanecikli yapısı ve antioksidanlardan zengin olması ciltteki siyah nokta oluşumunu azaltabilir ve daha eşit bir görünüm elde etmenize yardımcı olabilir. Kafein ve kahve birçok cilt bakımı ürününün içeriğinde de yer almaktadır.

Yüzünüze uygularken ovalamamalı tampon hareketleri ile yüzün tüm yüzeyine (göz altları dahil) telveyi yavaşça yerleştirmelisiniz. 10 – 15 dakika beklettikten sonra yine yüzünüzü çizmemeye dikkat ederek suyla yüzünüzü nazikçe durulayabilirsiniz. 

Ahşap Yüzey Temizliği

Ahşap mobilyalarınız, mutfak eşyalarınız gibi yerlerde kahve telvesini temizlik için kullanabilirsiniz. Eski ahşap mobilyaların çizilmiş yüzeylerini tamamlamak için dolgu malzemesi olarak da kullanılabilir. Ancak bunun için saydam mobilya yapıştırıcıları, dolgular vs. ekipmanlardan yardım alarak kahve telvesi ile bölgeyi pürüzsüz hale getirebilirsiniz. 

Kahve telvesi ile bu yüzeyleri silmek, temizlemek aynı zamanda evinizin çok hoş kokmasını da sağlayacaktır.

Kötü Koku Giderici 

Mutfakta kahve demlendikten sonra elinize soğan, sarımsak gibi kötü bir kokunun sindiğini mi fark ettiniz? Hemen kahvenin telvesi ile ellerinizi ovalayıp yıkayarak kötü kokudan tamamen kurtulabilirsiniz. 

Elinizin cildi için de faydalı olacak bu uygulamayı telveye limon sıkarak daha hijyenik ve hoş kokulu hale de getirebilirsiniz. 

Buzdolabı Koku Giderici 

Kötü kokuları bünyesine çekerek ortamın mis gibi kahve kokmasını sağlayan kahve telvesi buzdolabında kötü koku problemi olanlar için de birebir çözümdür. Bir kavanoza veya kaseye kullanılmış kahve telvesi koyarak üzerini kapatmadan buzdolabına koyunuz. 

2 – 3 günde bir kahve telvesini tükettiğiniz kahvelerden sonra tazeleyerek etkiyi devam ettirebilirsiniz. 

Saksı Bitkileri İçin Faydaları

Kahve telvesinin bitkileri de beslediğini biliyor muydunuz? Saksı çiçeklerinizi canlandırmak, beslemek ve haşerelerin uzak durmasını sağlamak için saksılara kahve telvesi dökebilirsiniz. 

Ancak seçtiğiniz bitkinin asitli topraktan hoşlanan çam ağacı, açelya, sardunya gibi bitkiler olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Asidik ortamdan hoşlanmayan bitkiler için tersi bir etki söz konusu olacaktır. 

Doğal Temizleyici

Evinizde kimyasal temizleyiciler kullanmayı sevmiyorsanız ve kendi karışımlarınızı hazırlıyorsanız diğer karışımlarınızın yanına kahveyi de ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem eviniz mis gibi kahve kokar hem de kahvenin asidik yapısı sayesinde kireç telekeleri gibi alkalin lekeleri nötralize etmek için harika bir doğal temizleyici elde etmiş olursunuz. 

Mum ve Sabun Yapımı 

Eğer evde mum ve sabun yapmak gibi hobileriniz varsa kahve telvesini dekor ve iyi koku için mum ve sabunlarınıza ekleyerek de değerlendirebilirsiniz. Evinizi saran yoğun kahve kokusu birçok haşereye karşı da korunmanıza yardımcı olacaktır. 

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.