Dünya Kahveleri – Daha Önce Deneyimlemediğiniz En Lezzetli Kahveler

27-11-2023 11:45
Dünya Kahveleri – Daha Önce Deneyimlemediğiniz En Lezzetli Kahveler

Bazen hep aynı şekilde tükettiğimiz kahvede sıkıldığımızı fark ederiz ya da bugüne kadar satın aldığımız kahve çekirdeklerinin tam olarak bizim damak zevkimize bir türlü uygun olmadığını düşünebiliriz. Kendiniz için ‘en lezzetli ve en iyi kahve budur’ diyebileceğiniz kahve çekirdeklerini bulana kadar hem kahveyi doğru pişirme konusunda giderek uzmanlaşmalı hem de farklı dünya kahvelerini deneyimlemelisiniz. 

Her birey kahve konusunda farklı bir damak zevkine sahip olduğundan deneme yanılma yöntemi dışında bir yol ne yazık ki bulunmamaktadır. Bu içeriğimizde deneyimlediğinizde sizi etkileyebilecek en lezzetli bulunan dünya kahvelerinin özelliklerine yer vereceğiz. Ancak yine bunları denemek ve kendiniz için en iyiye karar vermek tamamen sizin elinizde! İşte, daha keyifli kahve içimleri için denemenizi tavsiye ettiğimiz dünya kahveleri! 

1-Robusta Kahvesi 

Dünya üzerindeki kahve çekirdeklerinin yalnızca çeyreğini oluşturduğu bilinen Robusta kahve çekirdekleri Orta Afrika, Batı Afrika, Güneydoğu Asya ve Brezilya bölgelerinde yetişmektedir. En sık tercih edilen kahve çekirdekleri arasında yer alan Arabica ile kıyaslandığında neredeyse 2 kat daha fazla kafein oranına sahip oldukları görülür. 

Yetiştirildiği toprağın aromalarını içeren Robusta kahvesi espresso olarak pişirildiğinde oldukça zevkli bir içim sunar. Çok dayanıklı ve oldukça sert kahve çekirdekleri olan Robusta kahve çekirdeklerinin tohumlarından pek çok bireyin severek tükettiği Kouliou, Java İneac, Oro Azteca ve Tupi kahve çekirdekleri üretilmektedir. 

2-Liberica Kahvesi

Çok fazla bilinmeyen ve diğer kahve çekirdekleri ile kıyaslandığında oldukça iri çekirdekleri olan Liberica kahvesi çok büyük bir yetiştirme alanına sahip değildir. Filipinlerde yetiştiriciliği yapılan Liberica kahvesinin kendine has farklı bir yapısının olduğu belirtelim. 

3-Arabica Kahvesi 

Ülkemizde ve dünyanın pek çok farklı noktasında en çok tüketilen kahve çekirdeklerinden biri olan Arabica çekirdekleri yumuşak içimli ve aromatik yapısı ile ön plana çıkar. Robusta çekirdeklerine göre yetiştiriciliği daha zahmetli olan Arabica çekirdeklerinde yetiştiği yere göre farklı meyve notaları hissedilir. 

Orta Afrika, Doğu Afrika, Latin Amerika, Endonezya ve Hindistan gibi yerlerde üretimi yapılan Arabica çekirdekleri dünyadaki kahve üretiminin dörtte üçünü karşılamaktadır. Mutlaka denemenizi tavsiye ettiğimiz Arabica kahve türlerinden bazıları Colombia, Caturra, Bourbon ile Typica şeklindedir. 

4-Excelsa Kahvesi

Güneydoğu Asya’da üretimi yapılan Excelsa oldukça zengin ve farklı bir aroma deneyimlemenizi sağlar. Liberica kahvesinin bir alt türü şeklinde sınıflandırılan Excelsa kahvesi farklı ve başka tatlarda kahve tüketmek isteyenlerin kesinlikle beğenebileceği güzellikte. 

5-Costa Rica Kahvesi 

Sıradaki kahve türümüz yumuşak içim kahve severlerin hoşuna gidecek Costa Rica kahvesi! Kosta Rika ülkesindeki Tarrazu bölgesinde özenle yetiştirilmiş kahve çekirdekleri oldukça yumuşak, orta asidite düzeyine sahip ve karamel ile karanfil aromalarını hissetmenizi sağlayacak kadar da özgün ve nefis bir tat sunuyor. 

6-Kenya Kahvesi 

Dengeli, orta içim, ne çok yumuşak ne de çok fazla sertliği ile sizi rahatsız etmeyecek olan dünyadaki en nefis kahvelerden biri de Kenya’nın Nyeri bölgesinde yetiştirilen kahve çekirdekleri olarak karşımıza çıkıyor. Kahvenizi yudumlarken karamel, greyfurt ve vişne aromalarını hissedeceksiniz. Asit miktarının düşük olması ile dengeli bir içim deneyimi sunması mutlaka denenmesi gereken ve bir kere denenince kolay kolay vazgeçilemeyecek kahve çekirdeklerinden biri. 

7-Honduras El Calan Kahvesi

Kahvenizde frenk üzümü aroması isterseniz ve tam bir dengeli, orta içim kahve insanıyım diyorsanız Honduras El Calan kahvesini kesinlikle deneyimlemelisiniz. Frenk üzümüne ek olarak çikolata ve dut aromalarını da sunan bu kahve çekirdeklerinin özelliği Orta Amerika’daki Honduras ülkesinden ileri gelir. Normalde Arabica çekirdekleri olan bu kahvenin çekirdekleri benzersiz bir lezzet, dengeli içim ve dengeli asitlik oranı ile favori kahveniz haline gelebilir. 

8-Etiyopya Kahvesi 

Kahvenin memleketi olarak nitelendirebileceğimiz Etiyopya’da dünyanın her yerine gönderilen birbirinden nefis kahve çekirdekleri yetiştirilir. Sert içim deneyimi sunması nedeniyle bu tip kahve tüketmeyi sevenler arasında oldukça popülerdir. 

Ancak sizlere bu yazımızda Etiyopya’nın Adapo bölgesinde yetişen kahvesini önereceğiz. Arabica çekirdeklerinden gelen lezzeti sizlere ulaştıran Adopa bölgesindeki kahve çekirdeklerinde yasemin, kırmızı yemiş ve tatlı meyve aromaları damağınızda hoş bir tat ve burnunuzda tatlı bir koku bırakacak!

Daha önce deneyimlemediğiniz kahve çeşitlerinden azar azar sipariş vererek kendiniz için bunu bir hobi haline getirebilir ve günün bir saatinde lezzetli dakikalarla kendinizi şımartabilirsiniz. Kahvenin lezzetini yeterince tadabilmeniz için doğru pişirme tekniklerini kullandığınızdan ve öğütme biçiminin pişirme yöntemine uygun halde yapılmış olduğundan emin olmalısınız. Örneğin kahve satıcınızdan chemex için farklı, french press için farklı, kahve makinesi için farklı büyüklüklerde çekirdek öğütmesini talep etmeniz kahvenizi daha lezzetli tüketmeniz için dikkat etmeniz gereken unsurlardan biridir. Şimdiden afiyet olsun! 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.