Kahve Kemeri (Kuşağı) Nedir ?

13-02-2024 13:22
Kahve Kemeri (Kuşağı) Nedir ?

Kahve üretimi yapılan tarım alanları dünyanın belirli noktalarında yer alan kısıtlı bölgelerdir. Bu bölgelere kahve kültüründe ‘kahve kemeri’ ya da ‘kahve kuşağı’ adı verilmektedir. Kahve ihracatının dünyadaki yaklaşık %70’lik bir dilimi kapsayan ekvatora yakın ülkeler olarak da bir başka tanımlama ile bu ifadeleri açıklayabiliriz. Yani, coğrafi olarak kahvenin ekvator çizgisine yakın olan kısmında bulunan ülkeler dünya üzerinde bir ‘kahve kuşağı’ oluşturmaktadır. Yaklaşık olarak bu bölgeleri Güney Enlem 30 ile Kuzey Enlem 30 bölgesinde rastlamaktayız.

Kahve Kemeri (Kuşağı) Ülkeleri 

Birçoğu Afrika’nın doğusunda bulunan ve bir kısmı Asya’nın güneyinde yer alan birkaç ülke kahve kemeri (kahve kuşağı) ülkeleri arasında yer alır. Genel olarak Arabica cinsi kahve çekirdeklerinin üretimini ve ihracatını yapan bu ülkelerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: 
 
- Vietnam
- Brezilya
- Endonezya
- Kolombiya
- Etiyopya 
- Peru
- Guatemala 
- Uganda
- Meksika
- Kenya
- Panama
- Hindistan
- Papua Yeni Gine 
- El Salvador 
- Kosta Rika 
- Nikaragua 
- Filipinler 
- Honduras.
 
Dünya üzerindeki her ülkenin tükettiği kahveler genel olarak burada yapılan tarımla yetiştirilmektedir. Büyük kısmı Arabica çekirdekleri ile ünlenmiş olan bu ülkelerin iklim yapısı, toprak türü, coğrafik konumları ve başka diğer birçok etken sayesinde en lezzetli kahveleri yetiştirmelerine olanak tanır. Kahve endüstrisinde bu ülkelerin ne kadar büyük öneme sahip oldukları yadsınamaz bir gerçektir. 

Kahve Kemeri (Kuşağı) Ülkelerinin Önemi 

Bardaklarınızda eşsiz aromalara sahip olan, çok kaliteli ve içimi size haz veren bir kahve tüketiyorsanız muhtemelen mutfağınızda kahve kemeri ülkelerinden gelen çekirdekleri bulunduruyorsunuz. Bulunduğu konum itibariyle yetiştirdikleri kahvelerin tadı ve aroması birbirinden farklı niteliklere sahip olan kahve kuşağı ülkeleri her biri kendine has kahve çekirdeği özellikleri ile ön plana çıkarlar. Birkaç örnek ile bu durumu açıklayalım. 
 
Guatemala 
İyi bir asit dengesine sahip ve tatlı Arabica çekirdekleri yetiştiren Guatemala bu özellikleriyle ön plandadır. 
Etiyopya 
En eski kahve üreten ülkelerden biri olan Etiyopya tecrübesi çekirdeklerine de yansımış bir ülkedir. Burada yetişen çekirdeklerde meyvemsi aromalar hissedilir ve aromaları oldukça zengindir. 
Jamaika 
Jamaika ülkesinde bulunan Blue Mountain adlı Mavi Dağ’da yetiştirilen Arabica çekirdekleri bölgeye has farklı bir tat deneyimi sunar. Bu çekirdekler yüksek asit düzeyine sahip olup hafif tatlı ve zengin aromalı içim keyfi sağlarlar. 
Kosta Rika 
Son derece kaliteli Arabica çekirdeklerinin üretildiği Kosta Rika kahvesi tatlı, farklı lezzetleri bir arada sunan yüksek asitlik derecesine sahiptir. 
Kolombiya 
Orta gövdeli kahve çekirdekleri üreten Kolombiya ülkesi yüksek kaliteli Arabica çekirdekleri ile ünlüdür. Burada yetişen kahvelerin içimi yumuşak, dengeli ve tatlıdır. 
Kenya
Meyvemsi ve canlı tatlar sunan Kenya’nın Arabica çekirdekleri çiçeksi notaları olan aroması ile meşhurdur. 
El Salvador
El Salvador’un kahve tarlaları yüksek rakımda bulunur, bu sayede burada kaliteli kahve çekirdekleri üretilir. Genellikle orta asiditeye, yumuşak ve dengeli bir tada sahiptir.
Honduras
Tat profili çikolata, fındık veya hafif meyve notalarıyla karakterizedir. Orta gövdelidir ve ağızda hafif bir dolgunluk hissi bırakır.
Brezilya
Kahve ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Brezilya kahveleri yumuşak içimli, tatlı ve düşük asisiteye sahiptir.
 
 Kahve kemeri ülkelerinin her birinden gelen lezzetleri tadarak kendiniz için en iyi kahve çekirdeği türlerini bulabilir ve kahve keyfinizi giderek daha muhteşem hale getirebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.