Kahve ve Spor Arasındaki İlişki Nedir ?

14-11-2023 13:31
Kahve ve Spor Arasındaki İlişki Nedir ?

Kahve ve spor arasında ayrılmaz bir bağ vardır ve her ikisi de vücudun değişimi için birlikte olumlu etkiler sunarlar. Hem lezzetli hem de insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler sunan kahve, tüketilebilecek en iyi içeceklerden biridir. Ancak doğru şekilde tüketilmesi ve rafine formlardan uzak durulması buradaki en önemli nokta. Sağlıklı kahveyi krema, tatlandırıcı, şekerli şekilde tüketmek de benzer şekilde sağlıksız kilo alımına neden olan ve içeriği hiç de besleyici olmayan bir tüketim şekli. 

Tüketim alışkanlıklarında ‘daha temiz beslenme’ ilkesine dayanarak sporu hayatınıza entegre ettiğinizde gücünüzün, sağlığınızın, zihin berraklığınızın, pek çok cilt probleminizin, alerjilerinizin her birinin daha pozitif yönde giderek değişeceğini ve uyku kalitenizin artacağını; dolayısıyla yaşam kalitenizin yükseleceğini de bilmelisiniz.

Spor Öncesi ve Sonrası Kahve Tüketmek 

Spor öncesi veya sonrası kahve tüketme alışkanlığı birçok sağlıklı bireyin tercihleri arasında yer alıyor. Kahveyi sabah aç karna içmek yerine önce temiz bir kahvaltı, ardından sıcak bir kahve ve biraz dinlendikten sonra egzersiz yapmak kendinizi daha enerjik ve zinde hissetmenizi sağlayabilir. 

Ancak bazı spor severler kahvenin spor öncesinde değil sonrasında tüketilmesinin daha doğru olduğunu ileri sürmektedir. Spor esnasında vücut bir miktar bedensel strese girer ve kahve bu stresi bazı bireylerde arttırabilir. Spor sonrasında kahve tüketildiğinde ise kendinizi yoğun hareket sonrası enerjisiz hissetme haliniz ortadan kalkar. Birkaç gün bu rutini uyguladığınızda kendinizi spordan sonra çok daha zinde, hareketli, enerjik ve günlük işlerinizi daha kolay ele alır halde bulabilirsiniz. 

Spordan Sonra Kahve Tüketmenin Faydaları 

Spor sonrası kahve tüketmek içerisine süt veya yanına proteinden zengin bir gıda eklediğinizde yağ yakma metabolizması desteklenerek vücudunuzdaki yağ oranını azaltmanıza yardımcı olur. Spor sonrası içilen kahvenin siz otururken bile yağlarınızla savaşmaya devam etmesi muhteşemdir.

Bunun dışında kahvenin aralıklı oruç (intermittent fasting) beslenme stiline uygun olduğunu da belirtelim. Eğer sporunuzu aralıklı oruç ile destekleyerek depo yağlarınızdan kurtulmak ve daha ince bir bedene sahip olmak istiyorsanız spor sonrası kahve içerek hem enerjinizi yeniden kazanabilir hem de orucunuzu bozmamış olursunuz. Kahvenin sıvı formda olması ve kalori içermemesi aralıklı oruç için gün boyu istenilen her zaman içilebileceğini göstermektedir. Size bir süre tokluk vermesi de ekstra faydalıdır. Ancak aralıklı oruca zarar vermemek ve Leptin hormonunun devreye girerek daha fazla yağı yakabilmesi için kahvenizi sade içmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Eğer sade tüketmeyi sevmiyorsanız içerisinde küçük bir miktar tereyağı eritmek de yine orucunuza zarar vermeyecektir. 

Sabah Aç Karna Kahve İçerek Spora Başlamak 

Eğer herhangi bir mide hassasiyetiniz yoksa sabah aç karna kahve içerek spora başlamayı tercih edebilirsiniz. Ancak boş mideye ilk olarak kahve göndermek bir süre sonra gastrit, reflü gibi sağlık problemlerine yol açabilir ve spor yapmanızı da zorlaştırabilir. Bunun yerine birkaç lokmalık atıştırmalık tükettikten sonra kahvenizi tüketip sporunuza başlayabilirsiniz. 

Kahvaltınızın protein ve sağlıklı yağ ağırlıklı olması hem midenizi koruyacak hem de kas yapımınıza faydalı olacaktır. Her ne kadar aç karna kahve ile spor yapmak yağ yakımını hızlandırsa da vücudumuzu bir bütün olarak düşünmeli ve sadece yağ yakmaya değil, sağlığımızı daha iyi hale getirerek yağ yakmaya odaklanmalıyız.

Bunların yanı sıra uzmanlar kalp krizi riskini önlemek adına sporun öğleden sonra yapılmasının daha sağlıklı olduğunu belirtmekte. Bu durumda hem kahvaltıdan gelen enerji hem tüketiyorsanız öğle yemeğinden gelen enerji kas yıkımınızı da engelleyecektir. Günün ilk saatlerinde öğünlerinize bir miktar sağlıklı karbonhidrat ekleyebilirsiniz. Böylece spor esnasında daha enerjik hissedersiniz. Ardından kahve aranızı vererek kendiniz için en keyifli dakikaları daha keyifli hale getirebilir ve protein ağırlıklı bir akşam yemeği ile kaslarınızın yapımına katkıda bulunabilirsiniz. 

Spor için Doğru Kahve Tüketimi 

Sağlıklı kahve tüketim türleri sade halde;

- Filtre kahve

- Türk kahvesi tüketmektir. 


Granül kahveler, direkt sıcak su ile hazırlanan kahve biçimleri ve içerisinde tatlandırıcı, krema, şeker konularak hazırlanan kahveler kesinlikle sağlıklı değildir. Bunun yerine sağlıklı blendler arasından makine, chemex, mocha pot, french press gibi demleme yönteminize uygun şekilde çekirdekleri çekilmiş filtre kahveler veya sade Türk kahvesi tercih edebilirsiniz.

Filtre kahvelerin asitlik oranlarını; içiminin sert, orta veya yumuşak olmasını ve karışımın aromasının nasıl olacağına dilediğiniz gibi karar verebilirsiniz. Damak zevkiniz için hangi filtre kahvenin doğru olduğunu bulmak adına farklı ülkelerde yetişmiş kahve çekirdeklerini denemenizi öneririz. Eğer daha taze ve lezzetli halde kahvenizi tüketmek isterseniz çekirdek formda satın alıp evde kendiniz öğütmeyi de tercih edebilirsiniz. Kahve tüketimi bir hobiye dönüştürülebilecek ve kendiniz için keyifli dakikalar yaşamanızı sağlayacak harika bir alışkanlıktır. 

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.