Brasil Cerrado kahvesi, genellikle ağızda krema hissi bırakan orta bir gövdeye, düşük asitliğe ve dengeye sahiptir ve hafif kavrulduğunda genellikle fındıksı ve hatta hafif karamel notaları sunar, koyu kavrulduğunda daha fazla çikolata notalı kahve deneyimi sunar.
Kavrum: Kavurma, yeşil kahve çekirdeğinin aromasını ve lezzetini ortaya çıkaran bir ısıl işlemidir. Kavurma seviyesi, kahve çekirdeklerinin kavurma işleminden sonra ortaya çıkan renk, tat profili ve kahvenin genel karakteridtk özelliklerini gösterir.
Asidite: Asidite temelde kulağa nasıl geliyorsa, düşük asitli kahvelere genellikle "pürüzsüz (smooth) " ve yüksek asitli kahvelere "parlak (bright)" denir.
Asidite, ağzın ön tarafına doğru hoş bir keskinlik, dilin ucunda uyuşma hissi veya damağın arkasında ve/veya dilin kenarlarının altında kuruluk olarak algılanan birincil bir kahve aromasıdır. Bir kahvenin kalitesini ifade eder veya tanımlamaya yardımcı olur.
Asidite, kahve profesyonelleri tarafından bir kahvenin tadını tanımlamak için kullanılan gövde, aroma, tatlılık, acılık ve ağızda kalan tat ile birlikte en önemli kahve özelliklerinden biridir. Asidite; ekşilik demek değil, kahvenin canlılığı demektir ve istenilen bir özelliktir. Kahvenin asit seviyesi (pH) ile ilgisi yoktur.
İçtiğiniz kahve ağzınızda çok bir tat, aroma bırakmadan su gibi akıp gidiyorsa bu düşük bir asidite demektir. İçtiğiniz kahvede keskin bir canlılık varsa (ekşilik değil) kahveniz güzel bir asiditeye sahip demektir.
Gövde: Kısaca kahvenin ağızda bıraktığı ağırlık ve yoğunluk hissidir. Kahvenin gövdesini belki kolayca farkedemezsiniz zira ağızda kahve ile, özellikle de dili damağa bastırarak ayırt edebileceğimiz bir ağırlık ve bir çeşit "sertlik/güç” hissidir. Bunu Süt ile suyu içtiğiniz zaman ki farkı örnek olarak düşünebilirsiniz. Tatlardan bağımsız olarak yudumun yoğunluğu, ağızda bıraktığı dolgunluğu düşünün.
Yetiştirilen Bölge
Brezilya dünya kahve üretiminin %70'ini domine eder ve kahve çeşitliliği bakımından muazzamdır. Cerrado bölgesindeki kahve yetiştirme yükseklikleri ortalama 800 - 1300 metre civarında olup yetiştirme alanları çok büyüktür. Bu çekirdekler BAHIA bölgesinden hasat edilmekte olup 100% Arabica'dır.
Gelişmiş sulama sistemleri ve tutarlı hava koşullarının bir araya gelmesi, bu kahvelerin homojen bir şekilde büyümesine ve veriminin artırması olanak sağlar.
Önerilen Demleme Yöntemi
Bu kahve uyumlu bir tada, zengin ve tatlı bir aromaya sahiptir, dengelidir ve bir çok demleme yöntemine uygundur. Single-origin bir kahve olmasının yanı sıra, Brezilya Cerrado kahve çekirdeği düşük asiditesi ve orta gövdesiyle harika ve dengeli bir krema üretir ve bu nedenle bir fincan espresso yapmak için her zaman mükemmel bir seçimdir.
Moka pot, French press ve Aeropress gibi demleme yüntemleri bu kahvenin olağanüstü karakteristiğini ortaya çıkaracak olsa da, diğer demleme yöntemleriyle de iyi sonuçlar elde edilir.
Belirtilen kahve demleme yöntemlerinin biriyle yapılacak demleme daha belirgin bir tada ve daha dolgun bir aromaya sahip olacaktır.
Mükemmel bir sabah espresso keyfi için hazır olun!